Magyar Napkollektor

Solarkollektor - Napkollektor - Péter Impex Kft A Péter Impex Kft által kifejlesztett napkollektor magyar fejlesztés, magyar gyártás. Rendelkezik magyar és EU közösségi mintaoltalommal, TÜV minősítéssel.

Friss topikok

Linkblog

Partner Oldalak

Napkollektor rendszer kiépítése hitelből

2008.09.10. 11:48 magyar-napkollektor

Péter Impex - Napkollektor

 

A lenti bejegyzésekből jól látható, hogy mennyire időszerű és indokolt a napkollektoros rendszerek kiépítése családi házaknál. Egy 4-6 személyes család esetében a megtérülési idő 4-6 év közé tehető, ami egyáltalán nem mondható hosszú távnak. Ha figyelembe vesszük az állami támogatás lehetőségét, ami jelenleg 30%, továbbá a gáz árának a változását, amiről soha nem lehet tudni előre, hogy hogyan alakul, hisz csak az utóbbi hat évben 183%-ot emelkedett, de ez lehet drasztikusabb is, mindenképpen indokolt a függőség csökkentése.

Nyilvánvaló, hogy egy átlagos családnál a jelenlegi konjukturában vannak fontosabb dolgok, amik szintén megoldásra várnak, de ettől még érdemes mérlegelni. A napkollektoros rendszer kiépítése egy hosszú távú beruházás. A beruházási költségek megtérülése után a rendszer továbbra is működik, és nem igényel kiadásokat, de termeli a hasznot, független a gáz árának az alakulásától.

Mit érdemes tenni akkor amikor már eldöntöttük a beruházás megvalósítását, de nem rendelkezünk kellő tőkével?

A válasz nagyon kézenfekvő!

Keressünk, egy olyan bankot ahol segíteni tudnak! Ez ma már nem lehetetlen.

Ma már léteznek olyan bankok, ahol lehetőség adódik rövid lejáratú hitelre, akár előnyös kamatok mellett, kimondottan ilyen célú beruházásokra.

http://www.cib.hu/services/lakossagi/lakashitel/devizalakas/devizalakas 

Ha okosan döntünk, könnyen kiszámítható, hogy a beruházás - még ha banki hitellel történt is - mindenképpen előnyös, hiszen a rendszer működése, annak előnyei, fedezik magát a kamatot és részben a törlesztési részleteket is. Nyílván kitolódik a megtérülési idő, de nem saját költségen. 

Péter Zoltán

Szólj hozzá!

Miért indokolt a napkollektor rendszerek telepítése, használata

2008.08.15. 12:59 magyar-napkollektor

 

Mind köztudott jelenleg Magyarországon a használati melegvíz előállítására, fűtésre és medencék fűtésére - mint energia hordozót - az esetek döntő többségében fölgázt használnak. Kisebb arányban népszerű a száraz tüzelőanyag (fa, szén, stb.) és még kisebb arányban a villanyáram.

Minden előbb felsorolt üzemanyag kisebb-nagyobb eltéréssel költséges és szennyező,  visszafordíthatatlan hatásokat gyakorol a környezetre, ugyanakkor az egyre növekvő  igény miatt áruk mindinkább emelkedik.

Ha csak a gáz árát vesszük gorcső alá az utóbbi hat év alatt (táblázat) a helyzet egyre drasztikusabb, mielőbbi lépést követel, ugyanis ez a továbbiakban sem lesz kevesebb, használata szinte megfizethetettlené válik.

Gáz árak emelkedése 2002-07- hez viszonyítva:    

Év-hónap Nettó ár    %
2002-07  40,50    -
2003-05  45,40    12
2004-01  50,64    25
2005-01  56,63    40
2005-08  60,54    49
2005-11    61,25    51
2006-01    64,74    60
2006-08    84,09  108
2007-07    84,57  109
2007-10    85,28   111
2008-01     88,80  119
2008-04     93,93  132
2008-07   103,37  155
2008-10  114,74  183

 

Fenti táblázatból jól kivehető, hogy a gáz ára valamivel több mint hat év alatt 183 %-al emelkedett. Ez az arány más energiahordozók esetén is közel azonos.

Mi a megoldás?

A válasz egyértelmű:  napenergia használata napkollektorok segítségével

Mennyi a megtérülési idő:

A válasz: 3-6 év

Itt kell megjegyeznem, hogy minden más alternatív energia forrástól eltérően, csak a napkollektoros rendszerek beruházásainak a megtérülése kevesebb mint tíz év.

A megtérülési idő függ a beüzemelt kollektor és egyéb alkotóelem típusától, valamint a rendszer nagyságától. Például egy családi ház esetében ez az idő 5-6 évre tehető, egy 50 személyes panzió esetében ez lecsökken 3-4 évre.

Nem kell megfeledkezni még az állami pályázatokról sem, noha azok elég szerények.

Bővebb információ: http://www.solarkollektor.hu/napkollektor_allami_tamogatas_palyazat

Péter Zoltán 

         

 

 

Szólj hozzá!

Napkollektor - észrevételek a Szent István Egyetem termékismertető leírásához

2008.08.13. 12:19 magyar-napkollektor

Péter Impex - Napkollektor

 

A Gödölői Szent István Egyetem által elvégzett összehasonlítási mérések kielemzésére felkértünk egy a témában szakvizsgázott tanárt, aki természetesen örömmel elvállalta, hiszen nagy érdeklődéssel figyel minden kapcsolodó kutatási eredményt.

Felkérésünkre a következő szempontokra helyezte a hangsúlyt:

  • a hasznos hőtelyesítmények összehasonlítása
  • a hatékonyság összehasonlítása
  • a telyesítmény érték-ár összehasonlítása 

Az mérések kiértékelése nagyon érdekes és részünkre nagyon fontos eredményeket hozott, ugyanis visszaigazolta elvárásainkat.

Mostantól büszkén mondhatjuk, hogy az álltalunk kifejlesztet szelektív bevonatú sík napkollektor megfelel az EN 12975-1-2/2006 szabvány előírásainak, rendelkezik TÜV minősítéssel, minősége, teljesítménye mindenben megfelel a kor elvárásainak és felette áll minden egyéb jelenleg a forgalomban megvásárolható hasonló terméknek.

Bővebben: http://www.solarkollektor.hu/napkollektor_publikaciok

Szólj hozzá!

Napkollektor: Szent István Egyetem termékminősítése

2008.08.12. 10:35 magyar-napkollektor

Felkérésünkre a Gödöllői Szent István Egyetem szakmunkatársai összehasonlítási méréseket végeztek az álltalunk kifejlesztett szelektív bevonatú sík napkollektor és az akkori listavezető szintén sík napkollektor között.

Ezen mérések, melyek teljesen azonos feltételek között történtek, célja az volt, hogy kiderüljön tulajdonképpen mit is tud az új fejlesztésű napkollektor, eredményes volt-e a befektettet energia, megérte-e a ráfordított költséget, s ha igen az legyen visszaigazolva egy semleges harmadik fél álltal.

A mérések három fő szempontra terjedtek ki:

  • A napkollektor új szerkezeti megoldása
  • A napkollektor viszonyulása a napsugárzás hatására
  • Az új napkollektor hatásfoka

A Gödöllői Szent István Egyetem napkollektor termékminősítéséből kiderül, nagyon is megalapozott volt a feljesztő várakozása, az eredmények önmagukért beszélnek. Ezek az eredmények biztosították a további lendületet és tették lehetővé a sorozatgyártás elindítását.

Péter Zoltán
napkollektor termékfejlesztő

Szólj hozzá!

Mit tud az új fejlesztésű napkollektor abszorber?

2008.08.11. 10:33 magyar-napkollektor

Péter Impex - Napkollektor

 

Mit tud a Péter Impex Kft által újonnan kifejlesztett - Solarkollektor - szelektív bevonatú sík napkollektor?
A piacon, mivel egyre jobban nő az igény a felhasználásukra, nap mind nap jelennek meg különböző típusú napkollektorok. Ezek érvényesek a sík napkollektorokra úgy, mint a vákuumcsöves napkollektorokra is.
Sajnos e termékek mögött nem áll mindig megfelelő kutatás-fejlesztés, ugyanis ezek nagyon költséges, időt igényelő feladatok. Sok gyártó azzal a megfontolással, miszerint a laikus felhasználó úgy is csak az árat nézi, nem a termék hatékonyságát, megbízhatóságát, piacra dobja saját termékét, a nyeresége érdekében szándékosan félrevezeti a vásárlót. Jellemzően ilyenek, a szakszerű bevizsgálással nem rendelkező, bizonytalan távol-keleti forrásból származó vákuumcsöves napkollektorok, melyek viszonylag rövid idő alatt a vákuumot elveszítve használhatatlanná válnak.
 
Bátran állítható, hogy ma Magyarországon nagyon kevés a megbízható - napenergia hasznosítására alkalmas - napkollektor, ami a forgalomba hozatali engedély mellett rendelkezik nemzetközileg is elismert intézmény által (TÜV Rheinland) kibocsátott minősítéssel.
 
Ahhoz, hogy megítéljük mit is jelent egy új fejlesztés, elég, ha megvizsgáljuk az alábbi táblázatot illetve a mellékelt grafikont. Mérések támasztják alá a piacon eddigi listavezető sík napkollektor (CON) és az újonnan kifejlesztett sík napkollektor (ALU) közötti különbséget, konkrétan az abszorber fényenergia befogadásának a hatékonyságát.
Ez a különbség csakis az abszorber fejlesztésének köszönhető.
 
Napkollektor abszorber hatékonysága 138,206 klux beeső fényenergia mellett
 
Összehasonlítási mérések a listavezető CON napkollektor, illetve az újonnan kifejlesztett ALU napkollektor abszorber fényenergia befogadása között
 
Napkollektor hatásfok különbözet
 
 
 
Összehasonlítási mérések a listavezető CON, illetve az újonnan kifejlesztett ALU kollektor abszorber fényenergia befogadása között
 
 
 
 
A fenti mérésekből jól látható, hogy a különbség (19%) bizony nem kis érték, ez csak egy a sok egyéb szempont mellett. Ugyanilyen fontos szempont a napkollektor súlya, a benne levő hő elvezető közeg (fagyálló) mennyisége, a páraképződés meggátolása, a tömítőgyűrűk tartóssága UV- és hősokkra, a lezáró üveg fényáteresztő képessége, tatossága hő hatására, jégverésre, de még sorolhatni lehetne más szempontot is.
A jó eredmények a fáradságos, költséges kutatásnak-fejlesztésnek köszönhetőek.
 

Szólj hozzá!