Magyar Napkollektor

Solarkollektor - Napkollektor - Péter Impex Kft A Péter Impex Kft által kifejlesztett napkollektor magyar fejlesztés, magyar gyártás. Rendelkezik magyar és EU közösségi mintaoltalommal, TÜV minősítéssel.

Friss topikok

Linkblog

Partner Oldalak

Mit tud az új fejlesztésű napkollektor abszorber?

2008.08.11. 10:33 magyar-napkollektor

Péter Impex - Napkollektor

 

Mit tud a Péter Impex Kft által újonnan kifejlesztett - Solarkollektor - szelektív bevonatú sík napkollektor?
A piacon, mivel egyre jobban nő az igény a felhasználásukra, nap mind nap jelennek meg különböző típusú napkollektorok. Ezek érvényesek a sík napkollektorokra úgy, mint a vákuumcsöves napkollektorokra is.
Sajnos e termékek mögött nem áll mindig megfelelő kutatás-fejlesztés, ugyanis ezek nagyon költséges, időt igényelő feladatok. Sok gyártó azzal a megfontolással, miszerint a laikus felhasználó úgy is csak az árat nézi, nem a termék hatékonyságát, megbízhatóságát, piacra dobja saját termékét, a nyeresége érdekében szándékosan félrevezeti a vásárlót. Jellemzően ilyenek, a szakszerű bevizsgálással nem rendelkező, bizonytalan távol-keleti forrásból származó vákuumcsöves napkollektorok, melyek viszonylag rövid idő alatt a vákuumot elveszítve használhatatlanná válnak.
 
Bátran állítható, hogy ma Magyarországon nagyon kevés a megbízható - napenergia hasznosítására alkalmas - napkollektor, ami a forgalomba hozatali engedély mellett rendelkezik nemzetközileg is elismert intézmény által (TÜV Rheinland) kibocsátott minősítéssel.
 
Ahhoz, hogy megítéljük mit is jelent egy új fejlesztés, elég, ha megvizsgáljuk az alábbi táblázatot illetve a mellékelt grafikont. Mérések támasztják alá a piacon eddigi listavezető sík napkollektor (CON) és az újonnan kifejlesztett sík napkollektor (ALU) közötti különbséget, konkrétan az abszorber fényenergia befogadásának a hatékonyságát.
Ez a különbség csakis az abszorber fejlesztésének köszönhető.
 
Napkollektor abszorber hatékonysága 138,206 klux beeső fényenergia mellett
 
Összehasonlítási mérések a listavezető CON napkollektor, illetve az újonnan kifejlesztett ALU napkollektor abszorber fényenergia befogadása között
 
Napkollektor hatásfok különbözet
 
 
 
Összehasonlítási mérések a listavezető CON, illetve az újonnan kifejlesztett ALU kollektor abszorber fényenergia befogadása között
 
 
 
 
A fenti mérésekből jól látható, hogy a különbség (19%) bizony nem kis érték, ez csak egy a sok egyéb szempont mellett. Ugyanilyen fontos szempont a napkollektor súlya, a benne levő hő elvezető közeg (fagyálló) mennyisége, a páraképződés meggátolása, a tömítőgyűrűk tartóssága UV- és hősokkra, a lezáró üveg fényáteresztő képessége, tatossága hő hatására, jégverésre, de még sorolhatni lehetne más szempontot is.
A jó eredmények a fáradságos, költséges kutatásnak-fejlesztésnek köszönhetőek.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-napkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr36610390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.