Magyar Napkollektor

Solarkollektor - Napkollektor - Péter Impex Kft A Péter Impex Kft által kifejlesztett napkollektor magyar fejlesztés, magyar gyártás. Rendelkezik magyar és EU közösségi mintaoltalommal, TÜV minősítéssel.

Friss topikok

Linkblog

Partner Oldalak

PÉTER IMPEX Kft által kifejlesztett napkollektor jellemzői

2008.08.09. 23:17 magyar-napkollektor

Péter Impex - Napkollektor


·        Cégünk által kifejlesztett, gyártatott és forgalmazott – a napenergia hasznosítására legalkalmasabb - napkollektor a 000838586-0001 / 000838586-0002 / 000838586-0003 sorszámokon közösségi formatervezési mintaoltalom alatt, U 06 00268 számon magyar használati mintaoltalom alatt áll, valamint a P 07 00564 számon szabadalomra terjesztett, törvény által védett termék. 

 

 

Solarkollektor - Péter Impex Kft által gyártatott, forgalmazott, a napenergia hasznosítására alkalmas szelektív bevonatú sík napkollektor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·        Ez egy zárt különleges bevonatú sík napkollektor. Első, egyben a legfontosabb jellemzője - eltérve a hagyományos típusú napkollektoroktól - egy olyan a műszaki megoldás, ahol a hőelnyelő felület közel azonos a hőátadó felülettel, így biztosítva egy rendkívüli hőteljesítményt, a legnagyobb elérhető hatásfokot.

Nincs más közvetítő elem a napkollektor hőátadó felülete valamint a fűtőközeg között, nincs galvanikus rozsdásodás - ami szigetelne -, nincs rossz préselés, rossz összeillesztés, melyek mind-mind hatásfok-csökkentő tényezők.

 

·        A napenergia hatékony felhasználására alkalmas sík napkollektor második igen lényeges jellemzője a kimondottan erre a célra kialakított abszorber anyaga - kizárólagosan - ötvözött alumínium. Az alumínium nagyon jó hővezető képességgel (235 W/m°C) rendelkezik, időt álló, rozsdásodásnak ellenálló, tömege kicsi (sűrűsége nem több mint 2,8 kg/dm3), könnyen megmunkálható, könnyen szerelhető fém, viszonylag olcsó.

Ezért a sík napkollektor fő eleme - az abszorber - melegen préselt, erre a célra tervezett különleges ötvözött alumínium lemezprofil, melyen széles folyadékjárat került kialakításra, a lemezek párhuzamosan egymáshoz megfelelő távolságban rögzítve, végei bekötve az elosztó- illetve a gyűjtőcsövezettbe, biztosítva egy ideális 1,7 liter űrtartalmat, a szükséges két be- illetve két kimenetet.

 

·        A A sík napkollektor (solarkollektor) harmadik, szintén nagyon fontos jellemzője - eltérően a hagyományos megoldásoktól – a napkollektor abszorber szelektív felületi kezelése.

Az általunk alkalmazott ötvözött alumínium lemez felületkezelése matt fekete elox, aminek a napsugárzás hullámhossz-tartományában igen nagy a fajlagos hőelnyelő képessége (kb. 85%), míg a saját hőmérsékletének megfelelő hullámhossz tartományra vonatkozó fajlagos hő-kisugárzó képessége (kb. 15%) aránylag kicsi.

Az elox réteg a napkollektor abszorberére elektro-kémiai úton kerül felvitelre, tartósabbá téve annak felületét, ugyanis a felületen tömör 10-18 mikron fémes oxidréteg alakul ki. Ez a tömör védő réteg szelektív hatásánál fogva nagyon nagy arányban befogadja a napenergiát, ugyanakkor kizárja a galvanikus rozsda lehetőségét, esztétikus, hőszigetelése elenyésző, hatásfoka rendkívüli.

 

·        A sík napkollektor igen jelentős eleme a napkollektor ház (külső burkolat), ami általában alumíniumból készül. Feladata a napkollektor lezárása, hőszigetelése, az abszorber zárt egységben tartása, a nedvesség bejutásának megakadályozása.

A napkollektor ház kialakítása cégünk esetében is fontos szempontként szerepelt, ugyanis – erre a célra tervezett – különleges ötvözött alumínium keretprofilt használtunk.

A napkollektor ház előnye az esztétika mellett, hogy mérete gazdaságos, tömege számottevően csökkentett, ugyanis a napkollektor külmérete 2,0x1,0 m, vastagsága 6,1 cm és tömege 38,6 kg.

A napkollektor alja (feneke) hidegen hengerelt szintén ötvözött alumínium lemez. 

 

·        A napenergia hatékony befogadására alkalmas napkollektor szintén fontos eleme a lezáró üveg. Szerepe, hogy szabad rendkívül jó fényáteresztő felületén (a mi esetünkben 1,94 x 0,94 m) átengedje, és ugyanakkor visszatartsa a napsugárzást, hőszigetelő-képességével csökkentse az abszorber lemez konvektív hővesztességét.

Általában nagy tisztaságú, alacsony vastartalmú, edzett antireflexiós szolár üveget alkalmaznak. Ez a megoldás a mi termékünkre is igaz.

Az napkollektor üveg edzettsége illetve vastagsága (4 mm) biztosítja az épséget szállítás, felszerelés közben. Az üveg ellenáll a rárakodó hórétegnek, az erősebb jégverésnek is.

 

·        A napkollektor összhatásfokának a növelése érdekében általában ásványgyapot hőszigetelést használnak. Cégünk ragaszkodott a hővisszaverő fóliával ellátott hungarocell, ill. a kombinált ásványgyapot-hungarocell hőszigeteléshez.

 

·        A napkollektor kialakításánál lényeges szempont volt, hogy legyen megoldott a zárt térfogat párátlanítása.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-napkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr41608684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.